Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

SZŠ Michalovce na EYOF 2022

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 01. september 2022, 21:09
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Marcel Makovič, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 19-august-2022 21:02
Európsky olympijský festival mládeže – EYOF 2022

V termíne 24.7. – 30.7.2022 sa v Banskej Bystrici konalo veľkolepé multišportové podujatie Európsky olympijský festival mládeže – EYOF 2022. Tohto podujatia sa zúčastnili aj žiaci našej školy vďaka účasti v projekte Olympic Culture Education Programme (OCEP).

Program vznikol v  Azerbajdžane počas EYOF 2019. Je zameraný na propagáciu športu a kultúry európskych krajín a navzájom ich prepája v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. Do projektu OCEP sa zapojilo 46 slovenských škôl, ktoré počas školského roka plnili množstvo výziev, úloh a aktivít. Zástupcovia SOŠV vyžrebovali našej škole ako zahraničného partnera školu Colegio San Juan Bautista zo Španielska. So žiakmi tejto školy sme pravidelne komunikovali prostredníctvom videokonferencií, vymieňali si poznatky o kultúre, tradíciách, športe, geografii a zaujímavostiach našich krajín. Súčasťou projektu OCEP však bolo aj zapájanie sa do webinárov organizovaných Slovenským olympijským a športovým výborom na rôzne témy. Výzvami programu OCEP boli napr. tvorba videa pod názvom Čo pre Vás znamená  Fair play alebo zapojenie sa do medzinárodnej fotografickej súťaže Spirit of Fair Play – Duch fair play.

Vrcholom celého programu OCEP pre našich žiakov bola práve účasť na Európskom olympijskom festivale mládeže – EYOF 2022. Tím SZŠ Michalovce tvorili žiačky: Michaela Juhásová, Karin Micáková, Mária Mihalčíková a Tímea Szatmáry (pozn.: Tímea Szatmáry sa prezentácie projektu v Banskej Bystrici osobne nezúčastnila, pretože reprezentovala Slovensko na EYOF ako členka družstva hádzanárok) a pedagógovia: Mgr. Marcel Makovič, Mgr. Jana Žeňuchová a Mgr. Alena Majerčáková.
V utorok 26.7.2022 (po akreditácii) sme si pozreli Fan zónu pod pamätníkom SNP, zabavili sa na koncerte IMT SMILE a nasali atmosféru večernej Banskej Bystrice. V stredu 27.7.2022 sme spoločne s pridelenými dobrovoľníkmi (ktorými boli na naše prekvapenie, ale aj potešenie PaedDr. Jozef Uchaľ - predseda Olympijského klubu Michalovce a PaedDr. Radmila Hajduková) navštívili atletický štadión, džudo, tenis, bedminton a plážové kúpalisko. Zážitkom bola aj možnosť stravovať sa vo veľkokapacitných stanoch spolu so športovcami z celej Európy. Popoludní sme sa zúčastnili programu v Chillout zóne, kde nás informovali o dopingu (v edukačnom stane SADA), udržateľnosti, fair play či o práci mladých olympijských ambasádorov. Zároveň sme sa zapojili do rôznych súťaží a získali mnohé vecné ceny. Po presune do priestoru Fan zóny sme prezentovali našu partnerskú školu a ich krajinu – Španielsko. Návštevníci nášho stánku mohli spoznať nielen geografiu, kultúru, históriu, umenie  a šport tejto krajiny, ale aj ochutnať tradičné španielske cukrovinky. Na naše potešenie zavítal k nášmu stánku mladý ambasádor španielskej výpravy Mario Demofilo Albaladejo Saura (vysokoškolský pedagóg a vedec pôsobiaci na Katolíckej univerzite UCAM v San Antonio de Murcia - pozn. autora). Následne na hlavnom pódiu naše žiačky prezentovali ďalšie zaujímavé informácie získané počas videokonferencií so svojimi rovesníkmi zo Španielska. V podvečerných hodinách sme sa rozlúčili s touto zaujímavou multišportovou akciou a vybrali sa domov. Množstvo zhotovených fotografií, napríklad aj s olympioničkami N. Kuzminovou , D. Bartekovou alebo prezidentom SOŠV A. Siekelom, nám bude pripomínať „žiarivé“ chvíle EYOF 2022.

V mene celého tímu SZŠ Michalovce ĎAKUJEM, že sme mohli byť súčasťou tohto podujatia.

EYOF Banská Bystrica 2022 v číslach:

2 300 športovcov zo 48 krajín sveta,
takmer 150 000 fanúšikov,
vyše 600 000 divákov sledovalo prenosy na obrazovkách prostredníctvom vysielania RTVS,
o podujatí informovalo 40 televíznych staníc v celej Európe

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft