Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Kalendár

máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Čerstvé vitamíny

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 14. august 2016, 21:04
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: PhDr. Katarína Hospodárová

  • 11-november-2013 06:54

Doprajte si zeleninu aj v zime!

Už odmalička sa na nás z každej strany valia informácie o tom, aká je zelenina zdravá, dôležitá a nenahraditeľná. Najmä v zimných mesiacoch sa však na našich tanieroch objavuje čoraz menej. Prečo by sme na ňu nemali zabúdať? A ako si ju dopriať v čerstvej podobe aj v zime?

zelenina  Dávka vitamínov v podobe čerstvej zeleniny či ovocia by mala byť každodennou súčasťou nášho jedálnička. Dokonca ani ich zvýšená konzumácia nepredstavuje žiadne zdravotné riziko v prípade, že je súčasťou vyváženej stravy. Ak si raz do týždňa doprajete čisto ovocno-zeleninový deň, prečistíte si organizmus.
  Dôležité však je, z akého zdroja zelenina či ovocie, ktoré si kladiete na tanier, pochádza. Na Slovensku sa bežne pestuje približne 15 - 17 zeleninových druhov, ďalšie v menších množstvách v záhradách. Január až máj, jún je obdobím, kedy je čerstvej zeleniny a ovocia nedostatok. Je vhodné kupovať si ju zo supermarketu? Alebo sa spoľahnúť na konzervy či domáce zaváraniny?

Hlavne sezónne

 Paprika či paradajky z obchodu sa nedajú s tými domácimi ani porovnať. Absentuje akákoľvek vôňa, svieža chuť a v neposlednom rade aj dávka vitamínov. Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať vo zvýšenom množstve práve vtedy, keď v našich zemepisných šírkach dozrieva.
  Ale čo v zime? Stavte na sušené ovocie, uskladnené jablká, dostatok citrusového ovocia, banány, ananás a inú exotiku. Vitamíny a minerály si dopĺňajte aj orieškami a semienkami. Skvelým zdrojom vitamínu C sú bylinky. Čerstvú zásobu vitamínov vám dodá aj vňať zo zeleru, petržlenu či cibule. Vňať z petržlenu, žeruchu či rukolu si vypestujete aj na okennom parapete a aj v zimnom období.Aj špenát je zdravý!

Prečo je čerstvá zelenina dôležitá?

  • obsahuje množstvo vitamínov a minerálov − skladá sa z veľkého množstva vody. Zasýti vás a nezaťaží ručičku na váhe.
  • vyrovnáva kyslé prostredie v žalúdku obsahuje vlákninu, ktorá napomáha správnemu tráveniu. Telo sa vďaka nej rýchlejšie zbaví zvyškov potravy.
  • chráni nás pred škodlivými vplyvmi prostredia a pomáha udržiavať našu imunitu v kondícii

Pepek - námorník, zdravý - ako nik!

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft

Pridané fotogalérie

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
Pozrite si nové číslo