Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Historická exkurzia po židovskom Bardejove

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 10. november 2022, 22:20
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Marcel Makovič, Mgr. Ivana Pastiriková, Mgr. Jana Žeňuchová, jazyková korekcia Mgr. Ivana Pastiriková

  • 03-november-2022 07:09
  • Židovské suburbium a pamätník obetiam holokaustu ako významná súčasť pamiatok zapísaných v UNESCO
  • synagóga Bikur Cholim
  • historické centrum a hradby Bardejova
  • Bardejovské kúpele

V rámci predmetov dejepis, občianska náuka a jazyky sme pre študentov zorganizovali historickú exkurziu po židovskom Bardejove a Bardejovských kúpeľoch. Exkurziou sme sa snažili odpovedať na mnohé otázky študentov z tém antisemitizmu, holokaustu, židovskej kultúry a histórie, tiež rasovej neznášanlivosti, intolerancie a diskriminácie.

Správca suburbia, pán Pavol Hudák, nám podal úžasný výklad o historickom, kultúrnom aj náboženskom pohľade pretkanom aj politickými paralelami v súčasnosti. Musím povedať, že študentov výklad zaujal. Reakcie niektorých nás veľmi prekvapili. Bez vyzvania si zobrali malé guľaté kamienky (symbol, ktorý Židia používajú pri spomienke na svojich predkov) a položili ich pred pamätník s menami obetí holokaustu. Ten nápis nad pamätníkom bol veľavravný:

#Každý #človek #má #svoje #meno.

A mnohí o tejto téme veľa vedia a dokonca čítajú knihy.

Najsilnejšie momenty sme cítili pri pohľade na detské kresby nájdené v synagógach počas noci čakania na transport, pri ich hračkách, kufríkoch, kolobežke na cestu..

Synagóga s názvom Bikur Cholim patrí k najautentickejším a najzachovalejším synagógam na Slovensku, pretože nebola zničená ani počas II. svetovej vojny, ani počas socialistického režimu. Vďačí za to svojej polohe v radovej zástavbe a obetavej správkyni, ktorá ju uchránila pred vyrabovaním a zničením.

Námestie sv. Egídia s rovnomennou bazilikou a historickou radnicou tvorí malebné zákutie, ktoré je dookola ohraničené 46 historickými budovami, a spolu s mohutnými hradbami tvorí okúzľujúce mestečko s historickou hodnotou, zapísané v UNESCO.

Prechádzka či kúpanie v kúpeľoch bol zas oddychový zážitok pre budúcu generáciu zdravotníkov. V kúpeľoch, v ktorých sa liečila rakúska cisárovná Sissi

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft