Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Turistika a jej vplyv na naše zdravie

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 17. december 2020, 20:34
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 02-máj-2018 04:45

Určite viete, že základom turistiky je chôdza, ktorá vo svižnom tempe zvyšuje tepovú frekvenciu a tým zrýchľuje metabolizmus. Rýchlou chôdzou rastie aj spotreba energie, ktorú si telo berie zo zásob, najčastejšie uložených vo forme tuku. Pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov dochádza k tomu, že vaša prijatá energia bude nižšia ako vami energia spotrebovaná. Výsledkom je chudnutie. :-)  

TuristikaTuristika má pozitívny vplyv nielen na fyzickú, ale aj psychickú stránku, umožňuje odpočívať aj počas chôdze v prírode. Môžete prijímať vône a krásy prírody, čo uvoľneniu mysle veľmi pomáha. Častými výletmi do prírody môžete významne prospieť svojmu organizmu. Utužíte svoje zdravie, zvýšite svoju výkonnosť a spevníte svoje svalstvo. Okrem toho zažijete na vychádzkach mnoho zážitkov. Pešia turistika je najjednoduchšou formou aeróbneho cvičenia. Nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie ani zručnosti. Túto činnosť môžete v podstate vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek.
Turistika využíva prirodzený ľudský pohyb, ktorý fyzicky zaťažuje celý organizmus a zlepšuje tak zdravie a fyzickú kondíciu. Pravidelné túry rozvíjajú silu, vytrvalosť, pohybové zručnosti a koordinačné schopnosti (predovšetkým rovnováhu a schopnosť rýchlo reagovať). Môžu mať vplyv aj na rozvoj psychosociálnych vlastností človeka.
Ďalšie plusy turistiky
- zlepšuje krvný tlak
- zlepšuje rovnováhu
- pomáha pri chudnutí
- zlepšuje spánok
- zvyšuje silu hamstringov, sedacích svalov, lýtok a aj HSS (hlbokého stabilizačného systému)
- reguluje hladinu krvného cukru.
- znižuje hodnoty zlého cholesterolu.
320px Silicka brezova turistikaAko často vyraziť do prírody? Miera reakcie organizmu na fyzickú záťaž je odlišná u každého jedinca. Závisí to od jeho trénovanosti a zdravotného stavu. Ľudské telo je schopné si na fyzickú záťaž postupne zvyknúť. Všeobecne platí, že pre zlepšenie fyzickej kondície by sa človek mal aktívne pohybovať aspoň 40 minút 2 - 3x týždenne, spočiatku s nižšou intenzitou a po niekoľkých týždňoch s vyššou intenzitou.
Pri horskej turistike je spotreba tekutín a energie pomerne vysoká. Počet spálených kalórií sa vypočítava  z prekonanej vzdialenosti a výškového prevýšenia:
- 1 km chôdze v horách po rovine - cca 50 kcal,
- výstup 100 výškových metrov - cca 100 kcal,
- výstup 100 výškových metrov v mäkkom snehu - asi 150 kcal,
- zostup 100 výškových metrov - asi 23 kcal.
Pri dlhej túre nie je teda vôbec problém spáliť o 1500 až 2000 kilokalórií viac než koľko činí obvyklý denný výdaj. Turistiku možno označiť ako športovú aktivitu. Neexistuje snáď iný šport, ktorý by bol taký univerzálny a vhodný pre všetky vekové kategórie. Okrem toho, turistiku môžete vykonávať kdekoľvek a v každom ročnom období.

Zdroj: http://www.fithall.sk/rest/magazin,  https://www.sportujeme.sk

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft