Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Môže ústna voda spôsobiť cukrovku a zvýšiť krvný tlak?

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 02. december 2018, 22:26
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 27-november-2018 22:01

Halitóza (zápach z úst alebo ľudovo „zlý dych“) patrí k nepríjemným problémom. Ovplyvňuje takmer 50 % celkovej populácie a svoj pôvod môže mať buď v ústach alebo v inej telesnej dysfunkcii. Halitóza znamená určitú zmenu zdravotného stavu, ktorý by mohol predstavovať prekážku v tom, aby sa človek cítil naozaj dobre, ale aj  prekážku z hľadiska spoločenského uplatnenia sa. Ústna voda sa stala jednou z možností liečenia, ku ktorej sa obracajú mnohí, ktorým tieto príznaky vadia. 

Ústna vodaÚstne vody, okrem alkoholu, môžu obsahovať aj sorbát draselný, polymér 407, propylénglykol a karamel. Nedávna štúdia odhalila, že kombinácia týchto chemikálií obsiahnutých v ústnej vode môže spôsobiť vznik prediabetu a cukrovky. Toto môže byť umožnené znížením schopnosti orálnych baktérií redukovať dusičnany na dusitany, čo ovplyvňuje celkový zdravotný stav človeka. Baktérie žijúce v ústach sú zmesou prospešných baktérií, ktoré telu pomáhajú, ale aj patogénnych baktérií, ktoré sú zodpovedné za zoslabené zdravie a zlý dych. Takisto baktérie v ústach pomáhajú chrániť črevá pred cudzími útočnými baktériami a pomáhajú naštartovať proces trávenia.  Objavy ukazujú, že perorálne baktérie poskytujú ľudskému telu trvalé zdroje oxidu dusnatého. Oxid dusnatý je jednou z najdôležitejších molekúl produkovaných v ľudskom tele, ktorý kontroluje a reguluje krvný tlak a je hlavným faktorom pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.  Ústna  voda je vytvorená tak, aby zabila všetky baktérie, ktoré sa nachádzajú v ústach, čo nie je v poriadku. Podľa štúdií by sme si mali vyplachovať ústa  dvakrát denne v trvaní tridsať sekúnd, aby sme  zlikvidovali až 99% všetkých baktérií žijúcich v ústach.  Znamená to, že pravidelné používanie ústnej vody, ak sa používa podľa odporúčaní, ktoré sú uvedené výrobcom, vedie k zvýšenému riziku vzniku prediabetu, cukrovky a vysokého krvného tlaku. Používanie ústnej vody nenahradí optimálne čistenie zubov a následné vyplachovanie ústnej dutiny. Ústne vody môžu ponúknuť aj ďalšie výhody, napr. znížiť riziko ústneho zápachu, vznik dier v zuboch alebo ochorenia ďasien. Môžu byť úľavou suchosti v ústach alebo môžu zmierňovať bolesti spôsobené ústnymi vredmi. I keď sa vyplachovanie úst dvakrát denne môže zdať neškodným a môže byť súčasťou vašej rutiny, štúdie úplne jasne preukázali, že paušálna likvidácia všetkých ústnych baktérií môže mať dlhotrvajúce zdravotné problémy ako je cukrovka a zvýšený krvný tlak. Strata oxidu dusnatého je prvým krokom, ktorým sa začína a následne pokračuje priebeh kardiovaskulárnych ochorení. Tie sú najčastejšou príčinou smrti mužov a žien na celom svete. 
Jednou z vynikajúcich alternatív, ktorá sa dá využívať ako náhrada zubných pást a ústnych vôd, je preplachovanie úst olejom. Táto metóda je starodávna ajurvádska prax, ktorá posilňuje zuby a ďasná a pomáha predchádzať zubnému kazu, zápachu a krvácaniu ďasien. Tento proces je jednoduchý a raz denne sa dá bez problémov vykonávať.  Stačí na to 1 polievková lyžica kokosového oleja.   
Olej má v pevnej forme nižšiu teplotu ako 24,4°C, ale v ústach sa rýchlo rozpúšťa. Pohybujte olejom v ústach, rovnako ako to robíte s ústnou vodou. Nekloktajte a neprehĺtajte. Keď to budete robiť prvýkrát, môžete cítiť nutkanie olej prehltnúť. Dôležité však je, aby ste to potlačili a začali odznovu, kým sa to nepodarí. Keď olejom obmývate ústnu dutinu, do oleja sa začleňujú sliny a baktérie, čo je dôvod prečo ho neprehltnúť. Asi po 2 minútach sa začne roztok, ktorý vznikne v ústach, zahusťovať a nadobudne mliečnobielu farbu. 
Postupom času sa táto prax môže stať takou prirodzenou ako samotné čistenie zubov.  Zvyšovaním pH v ústnej dutine po preplachnutí úst olejom môžete ešte viac zredukovať rast škodlivých baktérií. Môžete aj zmiešať 1 čajovú lyžičku jedlej sódy v 3 ml vody a touto zmesou kloktať. Alkalizuje to ústa, potláča rast baktérií, ktorým sa darí v kyslom prostredí. Viac informácií o tejto problematike nájdete  na webovej  stránke www.badatel.net

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft