Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Svetový deň vody - 22. marec

  • Ostatná aktualizácia: piatok, 22. marec 2019, 05:21
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 22-marec-2019 05:21

22. marec bol Organizáciou Spojených národov vyhlásený za Svetový deň vody. Tento deň nám dáva príležitosť, aby sme sa zamysleli nad hodnotou tejto vzácnej tekutiny. Ide predsa o tekutinu, bez ktorej život nie je možný.

Voda je najrozšírenejšou látkou na Zemi. Pokrýva až tri štvrtiny našej planéty, ale len jedno percento z nej je vhodné na pitie. Je neodmysliteľnou súčasťou života. Je  zdrojom pre zabezpečenie výživy ľudí, súčasťou biosféry,  dôležitou energetickou a priemyselnou surovinou a súčasťou poľnohospodárskej a lesnej výroby. Taktiež plní dôležitú podmienku čistoty, hygieny a zdravia ľudí.

Osem zlatých zásad správneho pitného režimu:

  1. Dospelý človek by mal denne vypiť 1-3 litre tekutín.
  2. Človek by nemal piť tekutiny nárazovo, ale v menších dávkach počas celého dňa. Už dvojpercentná strata vody znižuje telesnú a duševnú výkonnosť človeka o 20 percent.
  3. Najvhodnejším nápojom je čistá pitná voda.
  4. Mlieko, vzhľadom na vysoký obsah bielkovín, nepokladáme za nápoj, ale zaraďujeme ho k potravinám. V kyslom prostredí žalúdka sa mlieko zrazí a musí sa tráviť ako potravina.
  5. Káva má dehydratačný účinok. Po káve je potrebné vypiť aspoň dva poháre vody.
  6. Deti potrebujú viac vody ako dospelý človek,  nemali by však piť kolové a iné prifarbované a sladené nápoje.
  7. Minerálne vody alebo vody s obsahom oxidu uhličitého sa nesmú podávať malým deťom.
  8. Rovnakú starostlivosť je potrebné z hľadiska pitného režimu venovať nielen deťom, ale aj starším a starým ľuďom, u ktorých pribúdajúci vek potláča prirodzený pocit smädu.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft