Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Svetový deň diabetu

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 21. november 2019, 06:43
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 14-november-2019 06:39

Svetový deň diabetu sa pripomína od roku 1991 a je podporovaný Medzinárodnou diabetologickou federáciou (IDF), Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a OSN. V tento deň, v roku 1891, sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý spolu s Charlesom Betom v roku 1921 vynašli inzulín. Deň diabetu je oslavou pokroku v oblasti diabet a jeho cieľom je upozorniť na zvýšený výskyt cukrovky na svete a zvýšiť informovanosť verejnosti o cukrovke, jej diagnostike a liečbe.

Čo je vlastne diabetes?

Cukrovka - diabetes mellitus, patrí dnes k celosvetovo najrozšírenejším, dlhotrvajúcim, doživotným chorobám. Je to chronické ochorenie, ktoré vzniká vtedy, keď pankreas neprodukuje dostatok inzulínu alebo telo nemôže efektívne využívať inzulín, ktorý produkuje. Inzulín je hormón tvorený v pankrease, ktorý umožňuje bunkám získať glukózu z krvi a premeniť ju na energiu. Porucha tvorby inzulínu, zlého spracovania, alebo oboje, vedie k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi (hyperglykémii).  Objavom inzulínu začiatkom 20. storočia ľudstvo našlo liek, ktorý umožňuje žiť ľuďom s ťažkou formou cukrovky, ktorú odborne nazývame diabetes mellitus 1. typu, teda diabetes závislý na liečbe inzulínom. Títo pacienti tvoria asi desatinu všetkých diabetikov. Zvyšných 90% pacientov na liečbu choroby inzulín nemusí používať. Ide o cukrovku 2. typu – diabetes mellitus 2. typu, cukrovka nezávislá od liečby inzulínom. Dnes je cukrovka sama o sebe len výnimočne príčinou smrti, a to vďaka objavu inzulínu a používaniu nových liekov na liečbu cukrovky. Napriek tomu je to veľmi nebezpečné ochorenie, ktoré pri nedostatočnej liečbe spôsobuje vznik a urýchlený vývoj ochorení, ktoré vedú k invalidite alebo predčasnej smrti pacienta – diabetika. 

Príčinou týchto ochorení, ktoré označujeme ako neskoré komplikácie cukrovky, je zvýšená hladina cukru v krvi – hyperglykémia. Tá pôsobí jedovato na cievy v organizme, ktoré poškodzuje. Vznikajú nezvratné poškodenia orgánov a tkanív, ktoré sa nedajú zvrátiť žiadnou liečbou. Môže byť poškodený ktorýkoľvek orgán, ktorýkoľvek systém.

Najčastejšími komplikáciami cukrovky sú

ochorenie nervových vlákien – diabetická neuropatia
ochorenie očí (sietnice) – diabetická retinopatia, môže končiť slepotou
ochorenie obličiek – diabetická nefropatia, končiaca zlyhaním funkcie obličiek
poškodenie dolných končatín – diabetická noha, často končiaca amputáciou

Faktory ovplyvňujúce glukózu v krvi

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft