Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Svetový deň chrbtice

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 17. december 2020, 21:02
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 16-október-2020 20:48
Chrbtica

Svetový deň chrbtice – myslite na prevenciu aj včasné začatie liečby

Bolesti chrbta patria k najčastejším zdravotným problémom, preto je nutné mať na mysli dôležitosť prevencie a rovnako tak aj včasnej diagnózy zdravotných ťažkostí pre úspešnú liečbu. Chrbticu a dôležitosť prevencie pred jej poškodením si pripomíname aj v tento svetový deň chrbtice a to 16. októbra, ktorý vyhlásila Organizácia spojených národov (OSN) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako pripomienku kľúčovej „osi“ ľudského tela. Bolesti chrbtice trápia veľké percento populácie. I preto je nutná osveta a zdvihnutie povedomia v tejto problematike. Je dôležité vedieť, ako bolestiam predchádzať a ako ich liečiť. Uvádza sa, že počas života sa aspoň raz za život s bolesťou chrbta stretne skoro každý človek.
Presnejšie 80 - 90 % populácie.

Pripomeňme si, že chrbtica je zložená celkovo z 33 stavcov, ktoré sú označené podľa typu: atlas, čapovec, sedem krčných (CI-C7), dvanásť stavcov hrudných (Th1-Th12) a päť stavcov bedrových (L1-L5) v spodnej časti chrbta. „Základňu“ chrbtice tvorí deväť stavcov – päť stavcov zrastených v tzv. kosť krížovú a štyri stavce zrastené v kostrč.

Bolesť chrbta má viacero príčin a príznakov. Ak trvá dlhšie než tri mesiace, hovoríme o chronickej bolesti.

Najčastejšie príčiny vzniku bolesti chrbta:
Poškodené väzivo chrbta, poškodené chrbtové svaly, zranenie pri športe, dopravnej nehode, pád, ktorý môže poškodiť šľachy a väzy alebo spôsobiť stlačenie miechy, herniované alebo prasknuté disky chrbtice, degenerácia medzistavcových platničiek, radikulopatia (spôsobená kompresiou, zápalom alebo poranením koreňa miechy), ischias (forma radikulopatie spôsobená kompresiou sedacieho nervu), spondylolistéza (kde stavce dolnej chrbtice vykĺznu z pozície, ktorá zviera nervy opúšťajúce chrbticu), artritída, zlé držanie tela, obezita, tehotenstvo, úbytok kostnej hmoty, psychický stres, spinálna stenóza (zúženie chrbtice, ktorá vytvára tlak na chrbticu), nepravidelné zakrivenie chrbtice, napríklad skolióza (bočná krivka) alebo lordóza (veľký oblúk v dolnej časti chrbta), infekcie, nádory, obličkové kamene a iné.

Ako najlepšie predchádzať bolesti chrbta:

  • Precvičujte si správne držanie tela.
  • Cvičenie jogy pomáha posilňovať svaly, zvyšuje pružnosť a znižuje stres.
  • Vyhnite sa dlhým obdobiam nečinnosti. Pokúste sa vstať a pohybovať sa každých 20 minút.
  • Primeraná dĺžka chôdze každý deň.
  • Noste topánky, ktoré pomáhajú uľahčovať správne držanie tela a pohyb.
  • Ťažké predmety zdvíhajte s rovným chrbtom a lakte majte blízko tela. Pri zdvíhaní ťažkých predmetov sa vyvarujte otáčaniu.
  • Pri sedení používajte stoličky s dobrou bedrovou oporou.
  • Uistite sa, že vám matrac, na ktorom spíte, poskytuje dostatočnú oporu (pevnosť), ale je dostatočne mäkký, aby nespôsoboval bolesť. Každý má iné potreby na matrac. Matrac vymieňajte v priemere každých 8 rokov (v závislosti od typu matraca, ktorý vlastníte) alebo častejšie.
  • Vyhnite sa spánku na bruchu (pre mnoho ľudí to môže vyvíjať tlak na stavce v dolnej časti chrbtice a krku).
  • Držte si ideálnu hmotnosť.
  • Nefajčite. Fajčenie znižuje prietok krvi do chrbtice, bráni hojeniu a zvyšuje šance na osteoporózu.
  • Pravidelne cvičte.
  • Dostatok spánku.

Použité zdroje:

https://zdravoteka.sk/magazin/svetovy-den-chrbtice-16-oktobra/
https://www.europainclinics.sk/16-oktober-svetovy-den-chrbtice-myslite-na-prevenciu-aj-vcasne-zacatie-liecby-pre-efektivnejsi-a-trvalejsi-vysledok/
https://www.ozonovaterapia.sk/liecba-u-nas/svetovy-den-chrbtice/
https://www.europainclinics.sk/co-liecime/bolest-chrbta/

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft