Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Obezita - základné zásady prevencie obezity

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 17. december 2020, 21:44
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 13-november-2020 21:36

Obezita je chronické ochorenie, ktoré je vážnym zdravotným problémom. Sú s ním spojené závažné zdravotné riziká ako cukrovka, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, vysoký krvný tlak, ochorenia kĺbov a nádorové ochorenia. Obézni ľudia zvyknú mať aj sociálne a psychické problémy – depresie, zakomplexovanosť, znížená sebadôvera, problémy pri uplatnení sa v zamestnaní. Podľa svetových štatistík trpí nadváhou a obezitou viac ako polovica svetovej populácie a nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného úmrtia obyvateľstva. Na Slovensku má problémy s nadváhou a obezitou viac ako 1,5 milióna ľudí. Nadmerná telesná hmotnosť je spôsobená hlavne nerovnováhou medzi príjmom a výdajom energie.

Určité množstvo ruku v organizme je pre zdravie nevyhnutné. Tuk pomáha chrániť životne dôležité orgány, je nevyhnutnou zložkou centrálneho nervového systému, je nevyhnutný pri syntéze hormónov a rozpúštajú sa v ňom aj niektoré vitamíny. Priemerný organizmus ženy má v priemere 20-30 % tuku, u muža je to asi 12-20 %. V organizme žien je väčší podiel tuku z dôvodu, že tuk sa využíva ako zásoba energie, ktorá sa môže zužitkovať v tehotenstve, a najmä pri dojčení.

Základné zásady prevencie obezity:
1. Udržujte rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie.
2. Jedzte široké spektrum potravín, ktoré zabezpečí príjem všetkých potrebných živín.
3. Zvýšte podiel sacharidov, hlavne zvýšte celkový príjem polysacharidov.
4. Znížte podiel tukov, hlavne znížte celkový príjem nasýtených tukov.
5. Zvýšte príjem vlákniny.
6. Jedzte viac ovocia a zeleniny.
7. Znížte príjem cholesterolu, sodíka v strave.
8. Konzumujte alkohol v primeranom množstve, prípadne ho celkom vylúčte.
9. Podpora pohybovej aktivity má prebiehať už v škole, v dospelosti je dôležité venovať sa vo väčšej miere pravidelnému pohybu.

Použité zdroje:
https://www.solen.sk/casopisy/via-practica/prevencia-obezity
https://spalovace-tukov.com/2016/06/30/prevencia-obezity/

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft