Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Otužovanie ako fenomén pandémie

  • Ostatná aktualizácia: piatok, 08. január 2021, 10:05
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, jazyková korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 08-január-2021 09:43
Otužovanie

Prečo začať otužovať?

Ľudský organizmus je v udržiavaní teploty stredu tela veľmi konštantný a zmena teploty o 2°C nad alebo pod 37°C môže byť pre organizmus fatálna. Väčšina z nás trávi až 90% času v teple a vyhýbame sa zime. Avšak mierne vystavenie nízkym teplotám môže byť pre náš organizmus dobrý tréning. Ak sa zníži vonkajšia teplota, tak receptory na koži rýchlo odovzdajú túto informáciu do mozgu a máme „pocit chladu“. Ak tento pocit pretrváva, tak náš organizmus zapojí ďalšie obranné mechanizmy, aby si udržal vnútornú teplotu. Ak tieto mechanizmy „trénujeme“, tak nám vedia byť užitočné.

Otužovaniu sa venujem posledné dva roky a vďaka nemu odolávam nízkym teplotám v tomto chladnom období veľmi dobre. Ide teda o tréning imunity a o schopnosť ľahšie sa vyrovnať s chladom a zimou. Frekvencia otužovania nie je daná, ale odporúča sa pravidelnosť v mesiacoch od októbra až do marca dvakrát až trikrát do týždňa. Jednorazové otužovanie naopak oslabuje imunitu. Čas zotrvania vo vode je rôzny, môžeme sa riadiť viacerými pravidlami, ktoré sa opierajú o vedecké výskumy. V prvom rade sa človek vo vode musí cítiť komfortne. Otužovanie je tréning pre organizmus. Na Slovensku existuje mnoho otužileckých skupín. Dôležité je naštudovať si literatúru, ak sa odhodláme ísť do vody. Otužovanie sa na Slovensku stáva tradíciou a používajú sa dva typy otužovania:

  • studená hydroterapia (teplota < 15°C)
  • kryoterapia (teplota > - 120°C)

Otužovanie studenou vodou je pomerne stará forma terapie. Už zhruba 3500 rokov pred naším letopočtom sa vo vtedajšej literatúre uvádza slovo „terapia chladom“. Okrem tohto otužovania pribudli ľadové kúpele, studené sprchy alebo plávanie v studenej vode. Kryoterapia sa začala používať na liečenie reumatických problémov, rôznych typov skleróz a artritídy. Hlavnou a najstálejšou fyziologickou reakciou na pobyt v chladnej vode a na chlad je triaška, počas ktorej dochádza k vyplaveniu noradrenalínu do krvi a mozgu. Tento hormón a neurotransmiter sa podieľa na bdelosti, sústredenosti, pozornosti a nálade. Okrem iného spôsobuje aj zúženie krvných ciev, čím telo znižuje plochu, na ktorej stráca teplo. Ak sa vystavíme teplote 14 °C po dobu jednej hodiny, noradrenalín sa zvýši o 530% a napr. dopamín o 250%. Medzi vedecky dokázané výhody otužovania patrí:

  • zvýšenie metabolizmu o 90%
  • zvýšenie aktivity tukového metabolizmu
  • zlepšenie zápalových a imunitných procesov
  • zlepšenie nálady zmiernenie úzkostí a depresií
  • zvýšený podiel hnedého tukového tkaniva

Okrem iného výskumy ukázali, že ľudia, ktorí v zime plávajú v studenej vode, majú až o 40 % nižší výskyt infekcií dýchacích ciest a väčší podiel bielych krviniek. Aj z týchto dôvodov by mohlo byť pre vás otužovanie vhodné, ak nemáte žiadne kontraindikácie. Avšak aj tí, ktorí sa otužujú, nie sú superhrdinovia proti Covid 19, je to o individuálnej imunite každého z nás.

Ak vás zaujíma, ako sa správne otužovať, čoho sa vyvarovať, môžete si vypočuť rozhovor so športovým fyziológom, odborníkom v oblasti zdravej výživy a telesného pohybu a propagátorom otužovania Viktorom Bielikom. https://www.olympic.sk/clanok/fenomen-otuzovania-ochrani-vas-pred-koronavirusom

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft