Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

ROZTANCUJ SI ZDRAVIE

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 09. máj 2021, 21:56
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 03-máj-2021 21:55

Keď sa hýbeme, cítime sa výborne,  to je všeobecne známe. Pohyb v podobe tanca má nespočetné množstvo výhod, no predovšetkým má pozitívny vplyv na fyzické aj duševné zdravie.

Pri tanci sa zapája nielen telo, ale aj tvorivosť a zmysel pre humor. Pri tanci sa dokážeme uvoľniť, zbaviť stresu či trápenia, ale zároveň si vieme aj dobre zacvičiť. Existuje veľa rôznych druhov tanca, dôležité je nájsť si tanečný štýl, ktorý nám najviac vyhovuje vzhľadom na intenzitu (rýchlosť), úroveň náročnosti a typ hudby. Niektorí z nás uprednostnia tanec s partnerom alebo bez neho. Možno je práve teraz najvyšší čas vstať z pohovky a ísť si zatancovať. 

Výhody tanca pre naše zdravie

  • Zvyšuje dôveru. Tanec je prospešný pri zvyšovaní sebaúcty a sebadôvery prostredníctvom podpory sebavyjadrenia a rozvoja sociálnych zručností. Tanec poskytuje prostredie, v ktorom dochádza k posilňovaniu sociálnych väzieb. 
  • Znižuje depresiu a úzkosť. Ukázalo sa, že fyzické pohyby tanca znižujú hladinu stresu. Tanec poskytuje úľavu od napätia, zvyšuje sa hladina dopamínov a endorfínov, dvoch neurotransmiterov, ktoré sú zodpovedné za pocity radosti a šťastia. 
  • Zlepšuje kognitívne schopnosti. Tanec pomáha nielen pri budovaní svalov tela, ale aj mozgu. Niektoré základné prvky tanca prirodzene zvyšujú naše mozgové schopnosti. Tanec stimuluje hipokampus, ide o časť mozgu, ktorá je spojená s pamäťou. Ukázalo sa, že opakovaný pohyb a cvičenie zvyšujú funkciu pamäti.  Existuje niekoľko štúdií, ktoré svedčia o tom, že tanec môže prispieť k zníženiu rizika demencie a Alzheimerovej choroby. Zaujímavým  prínosom tancovania je zvyšovanie IQ. Synchronizované pohyby si vyžadujú dobré strategické myslenie a plánovanie v krátkom čase. Pravidelným opakovaním tanečných krokov a učením sa nových variácií si posilňujeme myslenie.
  • Poskytuje priestor pre vyjadrenie emócií. Hovorí sa, že „tanec je emócia v pohybe“. To, ako sa cítime, ovplyvňuje spôsob, akým držíme svoje telo. Napríklad, ak máme úzkosť, pravdepodobne budeme napätí a stuhnutí. Tanec nás núti opustiť našu neistotu a strach bez ohľadu na našu úroveň a majstrovstvo.
  • Zlepšuje fyzickú kondíciu. Tanec sa považuje za jednu z foriem kardiovaskulárneho cvičenia, takže zlepšuje funkciu srdca, znižuje riziko vysokého krvného tlaku a aterosklerózy. Ako aj ostatné fyzické aktivity, tanec spaľuje kalórie, a takpomáha v procese chudnutia. Okrem toho, že tanec zapája všetky svaly v tele, podporuje aj jeho rovnováhu, celkovú silu a ohybnosť tela.

Použité zdroje: 

https://www.badatel.net/najnovsi-vyskum-hovori-tancujte-tancujte-tancujte-budete-zdravi/

https://eduworld.sk/cd/beata-tancsakova/7933/ako-ovplyvnuje-tanec-nase-psychicke-zdravie

https://www.info.sk/sprava/134215/tanec-vam-moze-priniest-niekolko-prekvapivych-zdravotnych-vyhod/

https://www.kamzakrasou.sk/lifestyle/zdravie/3-dovody-preco-je-tanec-zdravy-pre-telo-i-dusu-rozhyb-sa-aj-ty-/18967

https://www.webnoviny.sk/tancom-k-zdraviu-a-krase/

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft