Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Ako najlepšie uhasiť smäd?

Voda - malý zázrak

Množstvo vody a tekutín, ktoré prijímame, ovplyvňuje našu koncentráciu, náladu aj energiu. Každý z nás už určite zažil pocit smädu.

Tento pocit organizmus vysiela vtedy, keď dôjde k oslabeniu mozgovej činnosti a dehydratácia organizmu presiahne 2 percentá. Dehydratáciu vieme spozorovať aj podľa farby moču. Moč by mal mať svetložltú farbu, ale ak má farbu jablkového džúsu alebo ešte tmavšiu, zaiste vieme, čo máme urobiť. NA ZDRAVIE! Pitie vody nám zrýchľuje metabolizmus, čo pomáha aj pri chudnutí. Denne by sme mali vypiť 2 až 3 litre vody.
Voda z kohútika je vhodná na pitie, no jej kvalita závisí od mnohých faktorov, preto je vhodné dať ju otestovať.

Prírodná minerálna voda je voda z kvalitného podzemného zdroja, ktorý je prísne kontrolovaný. Na každodenné užívanie sú vhodné iba tie minerálne vody, ktoré majú obsah minerálov nižší ako 500 mg v jednom litri. Ak je ich obsah vyšší, je lepšie striedať minerálnu vodu s inými nápojmi, prípadne ju piť len občas.

Pramenitá voda pochádza tiež z podzemných zdrojov, ale na rozdiel od minerálnych vôd nie je až tak prísne kontrolovaná a sledovaná.

Dojčenská voda je pramenitá a mikrobiologicky bezchybná podzemná voda, ktorá spĺňa prísne kritériá a normy.

Džús obsahuje veľa kalórií. Jeden pohár pomarančového džúsu môže mať rovnaký počet kalórií ako 6 pomarančov. Je vhodnejšie piť čistú vodu ochutenú plátkom ovocia.

Kávové nápoje a čistá káva nám smäd neuhasí. Ak pijeme frappuccino alebo mochaccino a pod., po ich konzumácii sa môžeme cítiť dokonca ešte viac unavení. Čistá káva je vhodná na povzbudenie, ale nie vo veľkých dávkach (približne dve šálky kávy denne).

Elektrolyty nie sú vhodné na každodenné užívanie. Ak nie ste vrcholoví športovci alebo nadmerne nešportujete, nezaraďujte ich do bežného pitného režimu. Navyše obsahujú umelé sladidlá.

Coca cola alebo iné sladené nápoje (ľadový čaj, džúsy, limonády, nealkoholické pivá a pod.) - týmto typom tekutín by ste sa mali radšej vyhýbať. Obsahujú totiž veľké množstvo cukru presahujúce často odporúčanú dennú dávku. Ak však neodoláte pokušeniu a budete si chcieť vychutnať niečo iné ako čistú vodu, radšej siahnite po zdravšej variante.

Tekutiny dokážeme prijať dokonca aj v tuhej strave. Existujú potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny a pomáhajú doplniť telu tekutiny. Do tejto skupiny potravín patrí napríklad uhorka, špenát, melón, biely jogurt, stopkový zeler a reďkovky.

Zdroje:

KARPEROVÁ, A., - STRIHOVÁ, M ., - ŠTEVÁNKOVÁ, D. – Ako najlepšie uhasiť smäd?, In: Relax – magazín o zdravom životnom štýle, Ročník: VIII, Vydanie: 4/2018, s. 38-39. ISSN 1338-7898.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft