Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Naša škola

História, politika kvality, ŠVP, ...

Čítaj viac

Priestory školy

Nová učebňa pre odbor zdravotnícky asistent

Čítaj viac

Priestory školy

Recepcia

Kalendár

marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

MOZGOVÁ MŔTVICA – AKO JEJ PREDCHÁDZAŤ

MOZGOVÁ MŔTVICA

Čo je to náhla cievna mozgová príhoda?

Náhla mozgová príhoda (NCMP) patrí v Európe k tretej najčastejšej príčine smrti a najčastejšej príčine invalidity – trvalého narušenia zdravia a fyzickej spôsobilosti. Preto je dôležité mať dostatok informácií o jej priebehu a príznakoch, ako aj o možnostiach ovplyvniť riziko jej vzniku a jej následky.

Viac ako 80% náhlych mozgových príhod vzniká v dôsledku poruchy prekrvenia mozgu (ischemie). Znížený prívod krvi do časti mozgu nastáva najčastejšie pre upchatie cievy krvnou zrazeninou (trombom). Táto zrazenina vznikne najmä pri dlhodobom patologickom procese, ktorý postihuje tepny ľudského tela a volá sa kôrnatenie (ateroskleróza). Prechodná forma ischemickej cievnej mozgovej príhody sa nazýva tranzitórny ischemický atak (TIA). Ide len o prechodné obmedzenie prekrvenia v časti mozgu – príznaky a poruchy sa objavia a najneskôr do 24 hodín miznú.

Druhou najbežnejšou príčinou NCMP je krvácanie do mozgu. Ku krvácaniu častejšie dochádza u ľudí s dlhoročne zvýšeným krvným tlakom, no môže sa objaviť i spontánne (bez zistenej príčiny), alebo pri poruchách zrážanlivosti krvi a cievnych ochoreniach.

Na treťom mieste v príčinách NCMP je subarachnoidálne krvácanie (SAH). Príčinou SAH je obvykle oslabenie steny tepny vnútri lebky výduťou (aneuryzma). Pri prasknutí výdute sa krv vylieva medzi povrch mozgu a lebky. Výduť môže prasknúť aj u mladých osôb bez akejkoľvek choroby alebo rizikových faktorov. Prejavuje sa veľmi silnou, náhle vzniknutou bolesťou hlavy, stuhnutosťou krku, prípadne až poruchou vedomia.

MOZGOVÁ MŔTVICA

Medicínski experti vysvetľujú, že príznaky mŕtvice sa môžu u jednotlivcov líšiť v závislosti od typu mŕtvice, postihnutej časti mozgu a rozsahu poškodenia. Väčšina z nich prichádza náhle. Medzi najčastejšie a najbežnejšie príznaky prichádzajúcej alebo už prebiehajúcej mozgovej mŕtvice patria:

  • znecitlivenie ruky, nohy alebo tváre, zvyčajne len na jednej strane,
  • problémy s chôdzou, strata rovnováhy a koordinácie,
  • ťažkosti s rozprávaním a porozumením ostatných hovoriacich ľudí.

Na to, aby ste dokázali rozlíšiť, či sa naozaj jedná o príznaky mŕtvice, existujú užitočné diagnostické pomôcky. V angličtine sa jednej takejto pomôcke hovorí metóda F.A.S.T. Uvedené písmená predstavujú začiatočné písmena pre slová: Face (tvár), Arms (ruky), Speach (reč) a Time (čas).

Tvár: Požiadajte osobu, aby sa usmiala a sledujte, či jedna časť tváre neovísa. 
Ruky: Požiadajte osobu, aby zdvihla obe ruky a sledujte, či jedna ruka nepadá dole.
Reč: Požiadajte osobu, aby zopakovala jednoduchú vetu a sledujte, či reč nie je nezrozumiteľná.
Čas: Pamätajte, že záleží na každej minúte.

Keď spozorujete niektorý z uvedených príznakov, okamžite volajte záchranku. Isté druhy liečby totiž fungujú len vtedy, ak sa poskytnú do 3 až 4 hodín od začiatku príznakov.

Vyššie uvedené signály sú síce najčastejšie sa vyskytujúce, no zďaleka nie jediné. Okrem nich sa môžu niekedy vyskytnúť aj problémy s videním na jedno alebo obe oči, náhla silná bolesť hlavy bez zjavnej príčiny, závrate, kompletná paralýza.

Čo robiť po vzniku príznakov?

Pacienti od lekárov počujú vždy rovnakú odpoveď: nečakajte a okamžite konajte. Nesnažte sa vysvetliť ťažkosti úvahou alebo „pokročilým vekom“. Keď objavíte príznaky, ktoré ste u seba alebo u druhej osoby doposiaľ nevideli, volajte bezodkladne záchrannú službu na čísle 155!

Tak ako každé ochorenie, aj mozgová mŕtvica má svoje rizikové faktory, ktoré zvyšujú šance na jej výskyt. Zvyčajne ide o neovplyvniteľné faktory ako vrodená predispozícia (dedičnosť), pohlavie (muži majú vyššie riziko ako ženy) a vek (vo vyššom veku stúpa výskyt postihu), ďalej je to vysoký krvný tlak, fajčenie, cukrovka, ochorenia srdca, choroby krvi či rodinná história.

Čo všetko robiť, aby sme minimalizovali riziko vzniku alebo opakovanie mozgovej príhody?

  • nefajčite
  • stravujte sa zdravo
  • znížte príjem soli v strave
  • obmedzte konzumáciu alkoholu
  • denne si doprajte dostatok telesného pohybu – ak môžete, pravidelne cvičte
  • znížte nadmernú telesnú hmotnosť
  • obmedzte stresové zaťaženie
  • sledujte svoj krvný tlak v domácom prostredí
  • dodržiavajte preventívne prehliadky u praktického lekára – dôležité je najmä sledovanie krvného tlaku, hladiny cukru a tukov v krvi
  • berte pravidelne predpísané lieky
  • nikdy svojvoľne žiadny liek nevysadzujte bez konzultácie s lekárom
  • pri vedľajších alebo nežiaducich účinkoch liekov informujte lekára

Aby ste predchádzali mozgovej mŕtvici, je dôležité kontrolovať vyššie spomenuté rizikové faktory. Pacienti, ktorí dodržiavajú všetky odporúčania a berú predpísanú liečbu, dokážu znížiť riziko opakovania mozgovej príhody až o 90%.

Zdroj: www.casjemozog.sk/

www.sekundapreživot.sk www.badatel.sk

 

Pozvánka

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft

Pridané fotogalérie

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
Pozrite si nové číslo
< >

Deň SZŠ

10. ročník 2022

Darcovstvo

Mobilná kvapka krvi

Memoriál K. Tarbajovej

XVI. ročník Memoriálu K. Tarbajovej vo volejbale pedagógov

Galéria najlepších

Predstavujeme žiakov

Deň vedy a techniky

sa niesol v znamení Micro:bitov